9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

  • Ευαγγελισμός της Συλλήψεως της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου.
  • Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός.
  • Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου.
  • Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς.
  • Οχ σπερ Εα καί σύ τίκτεις ν λύπαις.
    Χαράν γάρ ννα νδον κοιλίας φέρεις.
    Τ δ' νάτ Μαρίην Θεομήτορα σύλλαβεν ννα.

        Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.
        Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.
        Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.
        Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.
        Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας. 

    Ιερά Λείψανα : 

    • Μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.
    • Μέρος του αδιάφθορου αριστερού ποδός της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Σκήτη Αγίου Όρους.
    • Μέρος του αδιαφθόρου δεξιού ποδός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
    • Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στην ομώνυμη Μονή Λυγαριάς Λαμίας και στη Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής.
    • Μέρος αδιαφθόρου σαρκός της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή της ρωμαιοκαθολικής Διεθνούς Σταυροφορίας Αγίων Λειψάνων.
    • Ένας καρπός της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγ. Παύλου «ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης. 

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Απολυτίκιο

    Σήμερον τς τεκνίας δεσμά διαλύονται· το ωακείμ γάρ καί τς ννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ λπίδα τεκεν ατούς σαφς, πισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ς ατός τέχθη περίγραπτος, βροτός γεγονώς, δι᾽ γγέλου κελεύσας βοσαι ατ· Χαρε Κεχαριτωμένη, Κύριος μετά σο

    ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Ακούστε το απολυτίκιο :  https://youtu.be/qLq-Mv1gyxg 

    Πηγές :  www.sansimera.gr & www.saint.gr 

    8η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ

    ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

    ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

  • Αποστόλων (εκ των εβδομήκοντα) Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού.
  • Οσίων Παταπίου του εν Λουτρακίω, Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω.
  • Παρθενίου του εν Χίω.
  • Φθαρτόν λελοιπώς Πατάπιε γς πάτον,
    Πατες, που πατοσι πραέων πόδες.
    Ὀγδοάτ Πατάπιε χλόης πέδον μφεπάτησας.

        Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεμα γάπης καὶ σωφρονισμο» (Β' προς Τιμόθεον, α' 7). Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε.
        Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.
        Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους. 

    Ιερά Λείψανα : Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Λουτρακίου Κορινθίας. 

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Απολυτίκιο

    ν σοι Πάτερ κριβς, διεσώθη τό κατ᾽ εκόνα· λαβών γάρ τόν σταυρόν, κολούθησας τ Χριστ, καί πράττων δίδασκες, περορν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ πιμελεσθαι δέ ψυχς, πράγματος θανάτου· διό καί μετά γγέλων συναγάλλεται, σιε Πατάπιε τό πνεμά σου.  

    Έτερο απολυτίκιο

    Θείας κλήσεως, χνηλατήσας, κ νεότητος, τς πιδόσεις, δι' σκήσεως τ κόσμ ξέλαμψας, καί δοξασθες παθείας ταίς χάρισι, πάθη ποικίλα ασαι Πατάπιε, Πάτερ σιε, Χριστόν τόν Θεόν κέτευε, δωρήσασθαι μίν τό μέγα λεος. 

    ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Ακούστε το απολυτίκιο :    https://youtu.be/GtVbwDOb3CA 

    Πηγές :  www.sansimera.gr & www.saint.gr 

    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ

        Στην απότομη πλαγιά των Γερανείων, επάνω από το Λουτράκι, σε μια θέση με πανοραμική θέα, υψώνεται επιβλητική η περίφημη Μονή του Οσίου Παταπίου, ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ελλάδα. 

        Η μονή έχει αναπτυχθεί γύρω από το σπήλαιο που είχε χρησιμοποιηθεί ως ασκητήριο τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα και στο εσωτερικό του βρέθηκε το λείψανο του οσίου Παταπίου. Το λείψανο παλαιότερα φυλασσόταν στην Κωνσταντινούπολη και ήταν υπό την προστασία της Ελένης Παλαιολογίνας, μετέπειτα Αγίας Υπομονής, μητέρας του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μετά την άλωση, μεταφέρθηκε στο σπήλαιο του Λουτρακίου για να διαφυλαχθεί και παρέμεινε εκεί ανέπαφο μέχρι την τυχαία ανακάλυψή του, το 1904, κατά τη διάρκεια εργασιών. Ήταν τοποθετημένο σε μια κρύπτη, καλυμμένο με κεραμίδια και ταυτοποιήθηκε από τη δερμάτινη μεμβράνη που έγραφε το όνομα του οσίου. Η γυναικεία μονή ιδρύθηκε το 1952 και σήμερα διαθέτει σύγχρονες, ευρύχωρες εγκαταστάσεις, ενώ επιτελεί σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

        Η πρόσβαση στο συγκρότημα γίνεται μέσω μιας μεγάλης ελικοειδούς κλίμακας με περίπου 150 σκαλοπάτια. Το σπήλαιο αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται το λείψανο του οσίου Παταπίου μέσα σε ξύλινη λάρνακα, ενώ από την οροφή του κρέμονται πολυάριθμα καντήλια, αφιερώματα των πιστών. Διαθέτει λιθόκτιστο τέμπλο με δύο πύλες και κοσμείται με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, πιθανώς του 15ου αιώνα. Μπροστά από το σπήλαιο είχε κτιστεί σύγχρονος ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που έχει τη θέση καθολικού. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η κάρα της Αγίας Υπομονής. Στον χώρο υπάρχουν ακόμη το νεκροταφείο με τον μικρό ναό της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, πλούσια βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος.

        Η μονή εορτάζει στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα Κοίμησης του Οσίου Παταπίου, και την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα ανεύρεσης του λειψάνου του.

    Αντρέας Λεοντίου - Ερμού 4, Θεσσαλονίκη 546 25
    Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2022
    Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
    Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε